Food pairing – dla miłośników kulinarnych wrażeń

Jeśli potrzebujesz szczegółowych wiadomości dotyczących food pairing, kliknij w to miejsce.

Wprawdzie jesteśmy przyzwyczajeni do określonych połączeń aromatów, nie oznacza to, iż łączenie ze sobą dań, które na pierwszy rzut oka kompletnie się wykluczają, nie może dać interesujących i, co najważniejsze, apetycznych rezultatów. Odkrywamy to raz za razem. Silny wpływ na nasz zmysł smaku miało naturalnie możliwość zakupu nieobecnych dotąd w Polsce produktów, jak również otworzenie się na obce zwyczaje kulinarne. Dzięki temu choćby połączenie egzotycznych sosów owocowych z mięsem nikogo już nie zaskakuje. Ci, którzy zagustowali w takich niecodziennych fuzjach smakowych nierzadko zaczynają własne doświadczenia i na własną rękę próbują coraz to bardziej niezwykłych zestawień. By te jednak przyniosły oczekiwane efekty, trzeba przedtem zaopatrzyć się w odpowiednią wiedzę.

Food pairing – umiejętność mieszania ze sobą smaków

Jeżeli pragniemy, aby nasze kulinarne przygody faktycznie stały się przyczyną ekscytacji i umożliwiały odkrycie nowych smakowych wrażeń, trzeba postępować zgodnie z normami obowiązującymi w współczesnej sztuce kulinarnej. Te, rzecz jasna, są jedynie wskazówkami, o których nie należy zapominać, by aromaty wiążą się w zgodną, aczkolwiek nieprzeciętną całość. Dobrze zrobimy, jeśli nauczymy się food pairingu. Tą nazwą określa się umiejętność zestawiania ze sobą smaków, które generalnie uchodzą za kompletnie ze sobą niewspółgrające. Wszelkie zasady food pairingu są jednak wnikliwie przeanalizowane, a u ich podstaw leży szeroka wiedza z obszaru biochemii, dotyczącą głównie obecności poszczególnych substancji w stosowanych produktach. Food pairing dotyczy nie tylko jedzenia, lecz też napojów (w tym tych zawierających alkohol).

Food pairing warsztaty tylko z doświadczonym szefem kuchni

Food pairing wymaga bujnej wyobraźni oraz wyczucia, jednak to nie one okazują się najważniejsze. O wiele bardziej jest istotna znajomość zawartości konkretnych substancji w ingredientach potraw oraz tego, jak reagują one z pozostałymi związkami. Tym samym rozsądną decyzją będzie wzięcie udziału w warsztatach z food pairingu prowadzonych przez doświadczonego szefa kuchni – szczególnie, że podzielenie się elementarną wiedzą trwa nie dłużej niż kilkanaście godzin.

Nasze dane:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków

Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail: [email protected]