Zbiornik ze stali nierdzewnej – zastosowanie i charakterystyka

Jednym z najbardziej stabilnych chemicznie materiałów jest stal nierdzewna. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie ulega korozji i nie traci swoich parametrów nawet w krańcowych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wytrąca się ze stopu i formuje na powierzchni niedostrzegalną gołym okiem powłokę. Zabezpiecza ona stal przed szkodliwym wpływem licznych substancji chemicznych, a także polepsza jej odporność na nieprzychylne warunki. Dzięki tym atrybutom zbiorniki ze stali nierdzewnej są wykorzystywane w wielu obszarach przemysłu.
Zbiorniki ze stali nierdzewnej dla przemysłu kosmetycznym
Z uwagi na to, że stal nierdzewna nie reaguje z substancjami wykorzystywanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są na co dzień stosowane w tej branży. Używa się ich zarówno do magazynowania znacznych ilości gotowych preparatów, jak i w procesie produkcyjnym. Wspomniane wcześniej cechy powodują, że zbiornik ze stali nierdzewnej jest również idealnym rozwiązaniem dla branży chemicznej oraz zakładów wytwarzających i przetwarzających paliwa.
Zbiorniki stalowe dla sektorze spożywczym
Zbiornik stalowy jest często używany w różnych firmach z szeroko pojętej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych lub zakładach przetwórstwa. W gorzelniach, piekarniach czy browarach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wykonane z tego stopu. Usługi podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszą się powodzeniem w branży spożywczej w głównej mierze dlatego, że na tego rodzaju naczyniach nie powstaje osad, który mógłby sprzyjać zanieczyszczeniu ich zawartości mikroorganizmami lub dzikimi drożdżami.