Barszcz biały i żurek – tradycyjne polskie smaki

Jeśli szukasz zakwasu na barszcz biały, odwiedź tę stronę.
Obecnie z rzadka już spożywamy obiady składające się z dwóch dań. Przez ciągły braku czasu, co generuje pragnienie ekspresowego najedzenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie na rzecz posiłków kiedyś podawanych na ogół jako to większe danie. Lecz na wskroś polskie zupy, jak np. żurek i barszcz biały, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeżeli samemu przygotowujemy je już tylko okazjonalnie, to nieprzerwanie stanowią one stałą pozycje na karcie dań restauracji oraz barów z polską kuchnią, a także są obligatoryjnie stawiane na stołach podczas świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.
Żurek to nie barszcz biały – najważniejsze różnice
Kiedy zapyta się obywatela polski o białą zupę przygotowywaną na zakwasie z mąki, to błyskawicznie przytoczy on albo żurek albo barszcz biały. Masa osób nawet nie rozróżnia, że to dwa odrębne dania, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem najczęściej żurek przyrządza się na zakwasie z mąki żytniej, zaś barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. Jednak to nie jedyne, co dzieli te zupy, niemniej warto zdecydowanie zaznaczyć, iż nie ma jednego niezmiennego przepisu na barszcz biały i drugiego na żurek. Sztuka kulinarna jest wszak sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla indywidualne smaki i umiejętności kucharza. Co jednakże da się wymienić to fakt, że w barszczu białym zwykle znajduje się więcej grzybów oraz jarzyn. Zabiela się go także najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu mącznego można zastosować sok z ogórków kiszonych albo z kapusty kwaszonej. Tymczasem z żurkiem sprawa jest bardziej złożona, bowiem w ramach tej grupy zup wyróżnia się 3 typy:
– umiarkowanie zawiesisty, lekki żurek, zabielany sowicie śmietaną i doprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go zazwyczaj z jajkiem i chlebem;
– kwaskowaty, gęsty żur gotowany zwykle ze sporą ilością czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z ziemniakami;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której kawałki kartofli zalewa się zakwasem żytnim lub chlebowym.
Zakwas na barszcz biały albo żurek można kupić
Przyrządzanie zakwasu na wyliczone wcześniej zupy nie jest skomplikowane, jednak nie zawsze pierwsze podejście kończy się sukcesem. W internecie opublikowano dziesiątki instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi warto się posłużyć. Używając jednak samodzielnie zrobiony zakwas trzeba zamierzać gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Tym samym, jeśli chętka np. na barszcz biały przyjdzie do was niespodziewanie, można kupić gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, wystarczających na zrobienie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych internetowych, jak i tradycyjnych, bez trudu kupimy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, na bazie których zrobimy przepyszny barszcz biały i tradycyjny żurek śląski lub staropolski.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]