Barszcz czerwony – zdrowa i niskokaloryczna zupa

Zamów barszcz czerwony z koncentratu w butelce.
To nieprawda, iż barszcz czerwony to potrawa jedynie świąteczna, którą podajemy zazwyczaj w trakcie Wigilii lub dużych rodzinnych spotkań okolicznościowych. Tam, gdzie tradycja spożywania dwudaniowych obiadów wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony często pojawia się na stołach nie tylko w postaci zupy, lecz też jako uzupełnienie do wielu posiłków.
Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa na obiad, ale także wyborna przekąska
Wydaje się, że barszcz czerwony to banalna do przyrządzenia zupa z buraków, która raczej nie jest bardzo pożywnym daniem. Tymczasem właśnie jego kwaskowaty, a równocześnie nieco słodkawy aromat sprawia, iż znakomicie dopełnia się on z różnorodnymi smakami. Lubianych “wkładek” do barszczu czerwonego jest masa – jedni wrzucają weń uszka z mięsem, kapustą lub grzybami, inni wolą w nim jajo, kartofle i plastry kiełbasy. Barszcz czerwony to nie tylko strawa obiadowa, lecz także smaczna przekąska bądź kolacja na ciepło – gorący kubeczek tej zupy bardzo dobrze podkreśli smak drożdżówki z kapuścianym nadzieniem czy chrupiącego krokieta z grzybami.
Należy podkreślić, że barszcz czerwony, jeżeli nie jest zabielony śmietaną, nie jest zupą zbyt tuczącą. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, bowiem zawiera kwas foliowy, mangan, witaminę C i witaminy z grupy B, a także mnóstwo żelaza, przez co poleca się go osobom chorującym na anemię. Jednak ze względu na fakt, iż fundamentem tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie z reguły zjada się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.
Barszcz czerwony smakuje wybornie z dodatkiem zakwasu z buraków kwaszonych!
Nie ma uniwersalnej receptury na barszcz z buraków – każdy w kuchni używa swoich ulubionych dodatków i w inny sposób doprawia tę potrawę. Niektórzy dodają do niego odrobinę cukru, aby podkreślić naturalny słodki smak buraka, pozostali wolą pikantny barszcz z ogromną ilością pieprzu. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeżeli szykuje się go na bazie zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kiszonych buraków ma mocniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a dodatkowo dostarcza organizmowi więcej kluczowych składników odżywczych. Zakwas z buraków kiszonych można rzecz jasna przygotować samemu, lecz proces fermentacji – zależnie od panujących w otoczeniu warunków – trwa co najmniej tydzień. Jeżeli jednak nagle nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie albo online.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]