Gotuj zdrowo – o soli himalajskiej i kłodawskiej niejodowanej

Sprawdź, gdzie zamówić sól himalajską.

Składnikiem potrzebnym do prawidłowego działania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie właściwości posiada sól kłodawska czy sól himalajska? Czemu warto stosować je w gastronomii?

Różowa sól himalajska – jakich mikroelementów dostarcza?

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który doskonale podkreśla smak potraw. Choć nadmierne wykorzystanie soli ma niepożądany wpływ na zdrowie, to jej odpowiednie dawki (nieprzekraczające 6 gramów dziennie) są potrzebne dla właściwego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, to jest w pierwiastek regulujący podtrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze pokładów liczących prawie 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę cennych pierwiastków oraz minerałów, między innymi potas, żelazo czy cynk, a jednocześnie jest pozbawiony szkodliwych składników i zanieczyszczeń, np. trujących metali ciężkich. Sól himalajska świetnie uwydatnia smak dań i jest dostępna zarówno w formie pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska – wykorzystywana nie tylko w kuchni

Sól kłodawska z kolei to substancja o dużym poziomie czystości – posiada ok. 97% chlorku sodu i stanowi wspaniały do tradycyjnych przetworów. Jest niezastąpionym źródłem żelaza, potasu czy wapnia, czyli pierwiastków niezbędnych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie poddaje jej się ługowaniu, tym samym nie zatraca swoich cech i jest łatwo wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest często stosowana nie tylko w branży spożywczej, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]