Kwaszona kapusta – wyjątkowo zdrowa kiszonka

Dalsze informacje o kapuście kiszonej.

Niepowtarzalny smak kwaszonej kapusty jest ważną częścią polskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem licznych potraw i każdy Polak stosunkowo często widzi ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, gdyż kwaszona kapusta to niesłychanie zdrowa żywność.

Kapusta kiszoną – czy należy spożywać?

Kapusta kiszona, lub kwaszona, bowiem tych dwóch nazw używa się wymiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych, które odkryto za sprawą dążenia człowieka do znalezienia metody na dłuższe składowanie strawy. Drobno poszatkowane główki białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez długi czas w efekcie zastosowania fermentacji mlekowej. Kiedyś spożywanie kiszonej kapusty pozwalało uzupełnić niezbędne minerały i witaminy, których pozyskanie podczas zimy było znacznie trudniejsze aniżeli dzisiaj. A wypada podkreślić, iż kiszona kapusta posiada wiele substancji nieodzownych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To kapitalne źródło witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, witaminy A, jak również witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz posiadającej m.in. właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. W produkcie tym znajdują się też inne ważne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (jak B1, B6, B9). Ponadto, kwaszona kapusta to źródło między innymi kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia i potasu. Równocześnie to żywność o niskiej wartości kalorycznej, wobec tego poleca się jej konsumpcję osobom myślących o schudnięciu.

Kiszona kapusta – w daniach głównych oraz w zupach

Kapusta kwaszona na naszych stołach spotykamy jako najważniejszy element potraw, jak i jako dodatek do nich. Niegotowaną z reguły spożywa się ją jako surówkę z cebulką oraz marchwią, która pasuje do dań z kartofli oraz ryb, a czasem na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To także artykuł, który znakomicie harmonizuje z grzybami i mięsem, toteż wykorzystuje się ją w nadzieniu do pierogów, pasztecików i łazanek. Oczywiście, bez kapusty kiszonej nie byłoby najsmaczniejszych polskich dań jak góralska kwaśnica, kapuśniak albo bigos.

Właściwie każda rodzina ma własny sposób na kiszoną kapustę, jednak dzisiaj coraz rzadziej przygotowuje się ją w domu, bo nie ma już potrzeby gromadzenia jedzenia na zimę. Kapustę kiszoną w niewielkich i dużych woreczkach bez trudu nabyć można w każdym sklepie osiedlowym, a nawet można złożyć na nią zamówienie online. Producenci mają w swojej ofercie również ekologiczną kapustę kiszoną.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]