Oczyszcza organizm, dostarcza witamin – sok z kiszonej kapusty lub buraka

Znajdź sok z buraków kiszonych.
Kiszone warzywa wykorzystuje się w słowiańskiej kuchni od stuleci. Od kilku lat jednak często wymienia się również ogromne zalety prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty oraz buraków. To wręcz tzw. super żywność, która aktualnie często pojawia się na półkach sklepowych w sekcjach ze zdrową żywnością.
Sok z kiszonej kapusty – ogromne ilości witamin i żelaza
Prawdopodobnie większość z nas w dzieciństwie pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie samodzielnie kwasiły kapustę według rodzinnych przepisów, a po zjedzeniu całej kapusty często przynosiły swoim wnusiom kubeczek z sokiem, tłumacząc, że sok jest kwaśny, lecz niezwykle zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kapusty kiszonej to właściwie bomba witaminowa! Zawiera on ogromne ilości witaminy B3, A, E oraz C, jak również przeróżne minerały, jak np. potas, wapń i żelazo. Wiele osób może mieć problem z przywyknięciem do cierpkiego posmaku tego soku, lecz warto wypijać go cyklicznie, ponieważ wypłukuje toksyny z organizmu, usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, jest on grzybo- i bakteriobójczy i ma dobry wpływ na pracę żołądka, a więc może wspomagać proces odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić brak kwasu askorbinowego, co podnosi odporność organizmu oraz zapobiega częstym przeziębieniom. Sok z kiszonej kapusty podaje się też osobom cierpiącym na anemię ze względu na zawarte w nim żelazo. Oczywiście nawet tak zdrowego produktu nie warto nadużywać – wystarczy pić maksymalnie 250 mililitrów soku na dzień.
A może kiszony sok z buraka?
Sok z kwaszonych buraków jest innym lubianym sokiem, który wykorzystujemy od zawsze w kuchni i który spożywamy także jako zdrową przekąskę. W jego składzie znajdziemy dużo witamin i ma własności antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: obniża ciśnienie, korzystnie wpływa na przemianę materii, a przy tym poprawia koncentrację. Mimo że buraki cechują się pokaźną zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie rekomenduje się jednak jego konsumpcji przez osoby cierpiące na choroby nerek albo reumatyzm, jak również kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią.
Jeśli nie posiadasz wiedzy, żeby przygotować soki z kwaszonych warzyw na własną rękę, możesz nabyć je w swoim sklepie albo założyć na nie zamówienie bezpośrednio w sklepie internetowym producenta. Miej jednak na uwadze, że tego typu soki powinno się składować w chłodzie.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]