Odrobina relaksu z kawą – jakie słodycze do kawy wybrać?

Szukasz włoskich słodyczy? Zobacz tutaj.
Przyzwyczailiśmy się do picia kawy w pośpiechu przed wyjściem do pracy bądź do śniadania. Nie powinno to dziwić, bo napój ten dzięki zawartej w niej kofeinie rozbudza i pozwala z pełnym skupieniem stawić czoło naszym zadaniom. Tymczasem pomijamy to, że kawa połączona z rozmaitymi dodatkami może zamienić się w słodki deser, przy którym można wypocząć po napiętym dniu w pracy. Jakie więc ciasta i słodycze dobrze współbrzmią z kawą?
Czekolada, nugaty i orzechowe słodycze – co dobrze komponuje się z kawą?
Do kawy, w szczególności jeśli kochamy pić ją niesłodzoną i bez mleka, świetnie pasują słodkości, które równoważą jej gorzki smak. To głównie:
– kruche ciastka – m.in. herbatniki, ciastka owsiane oraz biszkopty, a więc wszystkie słodkości, które można maczać w ciemnym napoju;
– orzechy, migdały i ciastka z ich dodatkiem – czy wybierzemy do kawy słodkie makaroniki wypiekane z mąki migdałowej, mieszankę orzechów albo smakowite ciastka z ich dodatkiem, z pewnością będziemy wniebowzięci tym połączeniem. Należy jednakże mieć na uwadze, że orzechy mają w sobie sporo tłuszczy, głównie tych zdrowych, lecz i tak radzimy jeść je z umiarem;
– nugaty – pyszny deser wytwarzany z ubitych białek jaj i miodu, które łączy się z prażonymi orzechami (w całości lub posiekanymi), czasem z dodatkiem kandyzowanych owoców i kakao. To tradycyjny smakołyk, który na Starym Kontynencie spożywa się w okresie Bożego Narodzenia we Włoszech, w Hiszpanii oraz we Francji. Tam także produkuje się najlepsze słodycze tego typu;
– desery z toffi, miodem oraz karmelem – holenderskie stroopwafle, sezamki bądź pomadki mleczne – te słodycze perfekcyjnie komponują się z popołudniową kawą i ciekawą książką;
– cynamonowe ciasta – polecamy szarlotki czy cynamonowe bułki drożdżowe. Ta przyprawa rewelacyjnie potęguje walory smakowe kawy (można ją dodać także wprost do napoju, np. posypać nią delikatną piankę mokki);
– czekolada – kawa i kilka kostek gorzkiej czekolady to połączenie, które oczaruje nawet tych bardzo wybrednych. Naturalnie polecamy kupować czekoladę jak najwyższej jakości z odpowiednią zawartością kakao (więcej niż 70%) oraz z minimalną zawartością tłuszczu i cukru. takie czekolady poznaje się po charakterystycznym chrupnięciu podczas jej dzielenia.
Nasze dane:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa
Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail:
[email protected]