Sok z kiszonych buraków i kapusty – skład i działanie

Chcesz nabyć sok z kapusty kiszonej? Zobacz tu

Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia ponownie powróciły na polskie stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także nowe, do tej pory mniej lubiane owoce i warzywa. Pisząc o zdrowotnych atutach żywności poddanej fermentacji nie sposób nie wspomnieć także o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy czy rozmaitego typu soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie są warte zainteresowania – pomagają łatwo i szybko wprowadzić do naszego organizmu witaminy niezbędne dla jego właściwego działania.

Jakie witaminy zawiera sok z kiszonej kapusty i buraków?

Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający masę substancji oddziałujących pozytywnie na nasze zdrowie. Najważniejszym komponentem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za proces fermentacji. Sok z kapusty, ogórków czy pozostałych kiszonek to również skarbnica witamin. Warte uwagi jest przede wszystkim wysokie stężenie witaminy C – zaledwie filiżanka tego napoju dostarcza jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy również pić ze względu na zawartość witamin z grupy B, witaminy P i K, a także wysokie stężenie soli mineralnych.

Dlaczego należy pić sok z kapusty kiszonej?

Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu zawartości bakterii fermentacji mlekowej pożytecznie wpływa na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Dodatkowo liczne witaminy polepszają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy szkorbutu, depresji i cukrzycy, jak również pomagają poradzić sobie z osłabieniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki powinny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo refluks lub wrzody dwunastnicy. Działają one również osłonowo podczas kuracji antybiotykami i wzmagają apetyt.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]